Tornar-hi a l'índex

ECONOMIA

L'economia de França es basa en l'agricultura,va experimentar un desenvolupament industrial a partir de la segona guerra mundial.Durant el període de post guerra,el govern va portar a cap una sèrie de plans de gran mida amb la finalitat de promoure la recuperació d'incrementar la direcció gubernamental de l'economia.En els denominats plans Monnet s'estableixia el principi de nacionalització de certas industrias, i, en especial, els sistemes de transport ferroviari i aeri, els més importants bancs i les mines de carbó. L'Estat a més, s'ha convertit en el principal accionista de les industries automovilístiques, electróniques i aeronautiques, així com en el promotor de l'explotació de les reserves de cru i gas natural. En part com resultat d'aquells plans i programes, el producte nacional francés  va augmentar quasi el 50% entre els anys 1949 i 1954, el 46% entre 1956 i 1964, i durant la década de 1970 en un percentatge anual del 3,8%. En 1981, el nou govern socialista va començar un programa de nacionalització de industries; no obstant, la elecció d'un govern conservador, en 1986,va conduir a la reducció del paper estatal en l'economia. En 2004 el producte interior brut francés va ser de 2,05 billions de dolars, el que equivalia a 33.900 dolars per càpita. El presupost nacional para 2004 estableixia 886.093 milions de dolars d'ingresos i 963.053 milions de dolars de gastos.

AGRICULTURA, SILVICULTURA I PESCA, MINERIA I INDUSTRIA

El 35,6% de la superfície total del país és cultivable i el 2% de la població activa treballa en l'agricultura, la silvicultura i la pesca. Amb condicions normals, les propietats agràries, que solen tenir un promedi de unes 15 ha, produeixen els suficients cereals i altres aliments bàsics per al consum nacional. Una valiosa producció agrícola són les vides, amb les uves s'elaboren uns excelents vins. França i Itàlia són les majors productores mundials de vi; la producció francesa en 1995 va ser de 55.580.000 hectolitres.

 

D'un total de 15,6 milions de ha de bosc i mont, aproximadament dos terços són de propietat privada. Al voltant del 70% està compost per roures, hayas i chops. En 2004 la producció maderera va ser de 34,6 milions de m3. La resina, la trementina i el suro tenen una destacada producció.La flota pesquera francesa, amb 12.940 vaixells que naveguen en aigües costeres i en alta mar, dona treball a uns 18.400 pescadors. En 2001 les captures (principalment d'ostres i mariscos) van totalitzar 858.246 tonelades. Els peixos comercials més importants són el bacallà, la pescadilla i la tonyina.

 

França té una àmplia diversitat de recursos minerals. Els depósits francesos de ferro es troben entre els més rics del món i la producció anual és d'aproximadament 35.000 tonelades (contingut metàlic). Altres minerals importants del país són la bautxita i el carbó, que s'explota principalment en el nort. En la regió de les Landas, en el sudoeste, hi ha petits depósits de petroli; en 2004 aquesta producció va ser de 8.794.124 barrils a l'any, i la de gas natural de 1.566 milions de m3. Tambié s'extrauen en quantitats significatives lignit, pirita, sals de potasi, sal, plom,or, urani i zinc.

 

Les industries de França són comparables en volum, varietat i calitat de producció a les d'altres paisos d'Europa occidental. Al voltant del 24% de la població activa treballa en aquest sector. Entre les industries productores de bens duraders (excluyent els metalls), la fabricación de vehicles de motor ocupa una alta posició, amb una producció automovilística de 3,1 milions d'unitats en 1993. La firma Renault és el principal fabricant d'automòvils. Altres bens duraders fabricats en quantitats significatives són avions, aparells electrodoméstics, maquinària no eléctrica, equipamient electrónic i productes químics.

 

 

Tornar-hi a l'índex