Tornar-hi

El domini nazi durant la II Guerra Mundial

Hitler anomenà el nou govern Tercer Reich. El Primer Reich era el Sacre Imperi Romà, el Segon Reich el de Bismarck i, continuant el veritable procés de la història d'Alemanya, el Tercer Reich, segons ell, duraria mil anys.

Hitler va atorgar-se el títol de Führer o guia. Els termes “democràcia”, “parlamentarisme” i “liberalisme” es qualificaven de “jueus”, un bloc en el qual es trobava també el comunisme. Els jueus eren titllats d'antialemanys. La nova “crisi racial” no considerava aris els jueus, i les lleis de Nuremberg del 1935 negaven als jueus qualsevol dret ciutadà i prohibien el matrimoni amb no jueus. L'antisemitisme va arribar a nivells brutals i va degenerar en les atrocitats de la Segona Guerra Mundial.

El nou govern es concebia com un tot, amb una sola i única estructura. Alemanya va acabar essent federal, i els antics Estats de Prússia i Baviera van ser abolits. Els partits polítics, llevat del nacionalsocialista, van ser desfets. El partit nazi va patir també la seva purga el 30 de juliol de 1934, en ser acusats els antics caps de les camises terroses de conspirar contra Hitler. Es va crear la Geheime Staatspolizei, la Gestapo, una policia secreta que va actuar amb els tribunals del poble per suprimir tota idea que no s'identifiqués amb el nou ordre. Un Moviment de Joventut Nazi formava les noves generacions tocant als conceptes adequats.

Les vagues van prohibir-se. Els sindicats van ser substituïts pel Front Nacional del Treball. Els empresaris controlaven les seves indústries amb una intervenció forta i eren supervisats pel govern. Encara que l'Estat s'arrogava el control sobre la indústria, la propietat va continuar a les mans privades. Ràpidament van veure la llum projectes d'obres públiques, repoblació forestal, habilitació de zones pantanoses, i es van dur a terme construccions de noves autopistes i nous habitatges. Els desocupats, integrats en un programa de rearmament, van desaparèixer.

Mentre que tots els països afectats per la gran depressió van tendir al nacionalisme econòmic, l'Alemanya nazi va intentar d'aconseguir l'autosuficiència i la independència absoluta del comerç mundial. Els químics alemanys van desenvolupar productes substitutius que els permetessin no dependre de les matèries que tradicionalment s'importaven d'ultramar. Alemanya va mantenir un veritable bescanvi amb els països d'Europa oriental, intercanviant-se productes i beneficiant-se de la seva situació de mercat del qual depenien aquells països.

Hitler va enfrontar-se a l'únic enemic que no podia ser destruït ni unificat. Després d'alguns intents de conciliació, que van culminar en un concordat amb el Vaticà el juliol de 1933, el catolicisme va enfrontar-se a partir del 1934 a la ideologia i a la pràctica dictatorial nacionalsocialista. Els efectes més destacats en van ser l'encíclica papal del maig de 1937 i les predicacions del bisbe de Westfàlia. L'intent per part de grups dissidents d'inspiració nacionalsocialista d'oposar al cristianisme un teisme nacional germànic no va passar de l'estadi de mer projecte. En esclatar la guerra, més del 90 per cent de la població continuava amb les seves creences religioses. Hitler va ajornar fins a la postguerra la solució d'aquell problema que va presentar-se a la política interior nacionalsocialista.

No hi ha dubte que per uns moments l'èlit del món de la tècnica, de l'economia i de la cultura es va deixar impressionar pels progressos, els èxits, l'ordre i la unitat que finalment regnaven en una nació durant tant de temps dividida, per una política econòmica de projectes gegantins, que en realitat s'incloïen en la lògica genera d'una política de rearmament, i per les reformes, que només tenien un sentit precís en el quadre d'una guerra d'expansió.

Molt d'hora, una política autàrquica doctrinària, el rearmament excessiu que empenyia com a única sortida de la guerra, la pressió ideològica sufocant que pesava sobre la vida cultural, la política de persecucions i la política racista va fer sorgir les incerteses i els dubtes lògics davant la política nacionalsocialista. Hitler va aconseguir certament de fer passar ràpidament a segon terme els problemes interns i va ocupar enterament l'escena política amb els seus projectes de conquesta. La revolució va convertir Alemanya en molt poc temps en una nació disciplinada, sense adversaris interns i preparada per a la guerra.

Tornar-hi