Tornar-hi

L'organització de la pau

 

 La carta de les Nacions Unides

Una vegada acabada la Segona Guerra Mundial, les diverses potències mundials van veure la necessitat d'establir un sistema de seguretat col·lectiva, que impedís que es pogués reproduir un conflicte a gran escala com acabava de succeir.
Una opinió pública molt concienciada de la necessitat d'un sistema internacional que garantís la pau va afavorir la creació d'una organització amb intenció d'integrar tots els països del món. Malgrat el precedent fracassat de la Societat de Nacions, 51 estats van firmar, el 1945, la Carta de les Nacions Unides a San Francisco, que donà lloc a l'ONU.

 

Els objectius-principis de la Carta de les Nacions Unides eren molt amplis, tal i com va quedar reflectit en el seu pròleg:

1. Preservar les generacions venideres de la guerra.
2. Refermar la fe en els drets humans.
3. Crear les condicions necessàries per a la justícia i el respecte al dret internacional.
4. Promoure el progrés social i millorar les condicions de vida.
5. Practicar la tolerància i la convivència pacífica.

 

Per aquesta raó, més que una organització es va establir tot un sistema d'organitzacions amb objectius més específics. D'entre les més conegudes hi trobem les següents:

  • UNESCO: Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura

  • FAO: Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura

  • UNICEF: Fons de les Nacions Unides per a la Infància

Carta de l'Atlàntic
Declaració signada el 14 d'agost de 1941 entre F.D.Roosevelt, president dels Estats Units, i W.Churchill, cap del govern britànic, que posteriorment donà lloc a l'OTAN. S'hi establien els principis fonamentals en què s'havia de basar el nou ordre internacional un cop acabada la guerra: la renúncia a les conquestes territorials, el dret dels pobles a disposar d'ells mateixos, la igualtat de tots els Estats en l'accés al comerç i a les matèries primeres, etc.
La carta, que resumia els principis dels aliats en política internacional, un cop acabada la guerra amb els alemanys garantia la lliure determinació de tots els pobles, la inviolabilitat territorial i l'accés de tots els estats a la cooperació econòmica internacional.

Conferència de Casablanca
Conferència que tingué lloc a la ciutat de Casablanca (Marroc), durant la Segona Guerra Mundial, del 14 al 24 de gener de 1943, entre Churchill i Roosevelt, els quals decidiren la invasió d'Itàlia, la intensificació dels bombardejos a Alemanya i l'exigència d'una capitulació sense condicions d'aquesta, d'Itàlia i del Japó.

Conferència de Teheran
Reunió celebrada a Teheran, del 28 de novembre a l'1 de desembre de l'any 1943, entre Churchill, Stalin i Franklin D.Roosevelt. Stalin va prometre iniciar una ofensiva a l'E coincidint amb la invasió de França. Hom hi tractà també de la desmembració d'Alemanya, amb el trasllat de la frontera polonesa a l'Oder-Neisse, dels estats alemanys que hom havia de crear i de l'organització de les Nacions Unides.

Conferència de Dumbarton Oaks
Pla (agost-octubre del 1944) per a organitzar la seguretat internacional en acabar la Segona Guerra Mundial. A la conferència, presidida pel secretari d'estat dels EUA Stettinius, participaren delegacions britàniques, nord-americanes, soviètiques i xineses. Atès que l'URSS encara no havia declarat la guerra al Japó, invasor de la Xina, les converses foren dividides en dues fases: en la primera, foren fetes les propostes sense el concurs dels xinesos, i en la segona, aquests les reiteraren en absència dels soviètics. Les decisions preses foren polides a la conferència de Jalta (1945) i serviren de base a la de San Francisco, on fou projectada la Carta de l'ONU.

Conferència de Ialta
Encontre a Ialta dels tres grans caps aliats de la Segona Guerra Mundial (Roosevelt, Churchill i Stalin) els dies 4-12 de febrer de 1945. Hom ratificà que només seria acceptada la rendició incondicional d'Alemanya i que aquesta seria dividida en quatre zones d'ocupació. No hi hagué acord sobre les fronteres de Polònia. Hom decidí la reunió d'una conferència prèvia a la fundació de l'ONU a San Francisco per l'abril del 1945. Stalin es comprometé a declarar la guerra al Japó després de la capitulació d'Alemanya.

Conferència de Potsdam
Conferència internacional celebrada a Potsdam (17 de juliol - 2 d'agost de 1945) que començà a tractar els problemes de la pau, a l'acabament de la Segona Guerra Mundial. Hi assistiren els aliats: Stalin i Molotov per l'URSS, Truman i Byrnes pels EUA i Churchill i Eden per la Gran Bretanya. Després de les eleccions angleses (25 de juliol) s'hi afegiren Attlee i Bevin. Hi foren presos acords sobre la sort d'Alemanya: l'elaboració dels tractats de pau; la divisió d'Alemanya, així com de Berlín, en quatre zones d'ocupació militar: nord-americana, francesa, britànica i soviètica; el desarmament i la desmilitarització del Reich; la dissolució del partit nazi; l'abolició de les lleis de Hitler i la descentralització política d'Alemanya; el judici dels criminals de guerra nazis; la divisió de Prússia Oriental entre l'URSS i Polònia, així com l'ocupació «provisional» polonesa dels territoris a l'est de la línia Oder-Neisse. Per la Declaració de Potsdam (26 de juliol) l'URSS s'associà a l'ultimàtum dirigit pels nord-americans al Japó. Alguns dels acords, que exigien la unitat dels «tres grans», al cap de pocs mesos es revelaren caducs.

Conferència de París
Conferència internacional celebrada a París, al juliol de 1946, amb delegats dels vint-i-un països que havien lluiitat contra l'Eix, en la que van ser elaborats els tractats de pau amb Itàlia, Romania, Bulgària, Hongria i Finlàndia, que van ser signats l'any següent. El tractat amb Alemanya es va ajornar fins que el país tingués un nou govern; de fet, no se signaria mai. Al llarg de la conferència es van anar posant ja de manifest les diferències entre els dos grans blocs de països: d'una banda, els liderats per l'URSS; i de l'altra, els Estats Units, la Gran Bretanya i els seus aliats. Finalment, la conferència va aprovar unes recomanacions que, després, van ser estudiades pels ministres d'afers estrangers de les principals potències. Els tractats de pau van ser ratificats oficialment a París el 17 de febrer de 1947.

 

Tornar-hi