Tornar a l'índex

TRANSICIÓ A LA DEMOCRÀCIA

 

Leopoldo Calavo Sotelo 

Felipe González, secretari general PSOE

En 1978, es va promulgar la Constitució vigent, consagrant el Regnat d'Espanya, com un Estat organitzat en comunitats autònomes en el marc d'una democràcia parlamentàries bicameral.

Suárez, va abandonar el Govern en 1981, a causa de les contradiccions sorgides al sinus del seu propi partit i en la sessió d'investidura del seu successor, L.Calvo Sotelo, es va produir un intent de cop d'Estat el 23 de febrer, els caps visibles del qual van ser el tinent coronel A. Tejero i els generals A. Milans del Bosch i A. Armanda.

Les eleccions legislatives de l’any 1982, van donar el triomf, al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). El seu secretari general va ser Felipe González, que va formar nou govern en 1986, 1989 i 1993.

Durant la primera dècada en el poder, els Socialistes van signar l'adhesió d'Espanya en la CEE (1985) i van situar el país amb plens drets en tots els fòrums polítics i econòmics internacionals. 

En l'interior, van consolidar el sistema democràtic i van portar a terme la conflictiva reconversió de la indústria espanyola, per a situar-la en condicions de competir dintre del bloc mundial de països industrialitzats. La crisi econòmica mundial de 1993, va afectar greument a la fràgil economia espanyola i també negativament als seus governants.

Felipe González, va formar un nou Govern socialista, gràcies al suport dels nacionalistes catalans i bascos. En 1996 el PSOE perd les eleccions generals a favor del Partit Popular (PP). El seu secretari general, José María Aznar, va formar un nou Govern donant-se inici, així, al que alguns analistes van donar a cridar la “segona transició espanyola”.

Tornar a l'índex