Tornar-hi

CAVEA

La cavea és el conjunt de grades on s'acomoda el públic que assisteix a les obres. La seva estructura general el divideix en tres zones horitzontals en altura, cada una d'elles reservada a un tipus d'espectador: la ima cavea, la media cavea i la summa cavea. 
  • La ima cavea és la zona situada més avall, la que està més a prop de l'escenari. El públic d'aquesta zona és de l'alta societat de l'època i generalment només homes, tot i que en algunes ciutats s'admetien dones, també de l'alta societat. normalment és la zona que més files de grades té, ja que al ser la que té un radi menor, en cadascuna hi caben menys espectadors. 
  • La media cavea està dedicada al públic en general i situada a continuació de la ima cavea. Com en aquesta, normalment només s'admetien homes. En cas de què el teatre no tingués una dimensions suficients per la construcció de les summa cavea, també les dones i els nens assistien a les representacions en aquesta zona. 
  • La summa cavea situada a la part superior de l'escenari, acollia a les dones i als nens. Els teatres més petits suprimien aquesta zona, ja que implicava l'execució d'unes estructures més complicades, a més a més de l'espai necessari. 

Aquestes zones solien separar-se entre sí amb uns turons perímetrals de 1'20 m. d'altura anomenats baltei, que limitaven els passadissos horitzontals o "praecinctios" que comunicaven les escales o les portes. Sobre l'última de les zones de la grada, la summa o media cavea segons el cas, es construïen passadissos complicats "porticus" a l'interior que rematava el conjunt de grades.

Verticalment, també podem establir diverses parts:
  • Scalaria o escales per accedir a les diferents grades. Acaben als passadissos o "praecinctio" que comunicaven amb els "vomitorium", portes i passadissos d'entrada o sortida de les grades. 
  • Las cunei o cuenus, son les zones amb forma de tascó en que es divideixen les grades per efecte de la compartimentació d'excercir les escales.

Per arribar al seient hi havia unes escales des d'avall fins a dalt que permetien el trànsit i en els teatres romans hi havien uns accessos (vomitoria) que comunicaven les galeries interiors amb les grades.

La primera filera, situada al costat de l'orquestra, solien tenir algun seient reservat al sacerdot de Dionisos o a les autoritats i davant d'ella un petit mur que separava les graderies de l'orquestra (balteus).

Tornar-hi