Vikipèdia en català EDU365.cat Página web de la Xarxa Telemàtica de Catalunya CURS 20/21  
 

Centre Educatiu FAX

Centre concertat amb el Dep. d'Educació de la Generalitat de Catalunya

esc-cefax@xtec.cat

Av. Can Serra, 105
Tel. 93 438 61 04
C/ Amapolas 48-50
Tel. 93 438 20 78
08906-L'Hospitalet de Llob. (Barcelona)
El contingut d'aquest web està en procés de renovació i no tots els temes tenen l'enllaç actiu. Disculpeu.
  Inici C. E. FAX Etapes Serveis Actualitat Activitats Recursos Contacte  
 
  • Fotografies
  • Cursos ant.
  • Gab.Psicop
  • Menjador
  • Clickedu
  • Notícies
  • COVID-19
  • Preinscrip.
  • Famílies
  • Ciències
  • Socials
  • Fis. i Qui.
  • Consulta
  • Telèfons
  • Correu
  • Codi
 

 

Història del centre

 

L’escola neix el 1964, fruit d’una conjunció: la manca de places escolars als barris obrers i la iniciativa pedagògica dels matrimonis Ortega Ballester i Monmany Carrasco. Comença les activitats als locals de l’avinguda Electricitat i posteriorment s’amplia a l’avinguda Can Serra i al carrer Amapolas.
Qüestió important era trobar un nom que tingués càrrega significativa. I es va triar FAX com una declaració d’intencions, ja que fax vol dir torxa, llum. I el significat de la paraula expressava molt bé les aspiracions dels  fundadors: que el Centre fos per al barri i la ciutat un focus d’irradiació de cultura i educació. La  torxa encara es manté avui en el logotip de l’escola i vol representar la llum que guia els alumnes en el camí de la vida.
La idea dels fundadors era crear una escola nova que trenqués els motlles caducs de l’educació oficial de l’època. (Cal recordar que estàvem en plena Dictadura).

 

Des de bon principi, i  aprofitant una certa permissivitat de la Inspecció, s’escolaritzen nois i noies junts, a pesar de la prohibició oficial de la coeducació.
Ja des del principi, a més dels ensenyaments reglats, es feien classes per a alumnes lliures de Batxillerat i classes d’alfabetització i cultura general per a adults. Sempre i en tots els nivells es procurava emprar metodologies avançades. Afortunadament es disposava d’un mètode d’aprenentatge de la lectura excel·lent (Letras y Sonrisas), creat per un dels fundadors del Centre, Julio Ortega. Amb aquest mètode han après a llegir centenars d’alumnes dels barris de Can Serra i Pubilla Cases.

 

La implantació de la nova Llei d’Educació als anys 70 va permetre incorporar els estudis d’EGB a l’escola i el trasllat als nous locals de l’avinguda Can Serra. Més endavant, amb l’entrada en vigor de l’ESO, s’ampliarà a les noves dependències del Carrer Amapolas.
Des de sempre hem optat per una ensenyança personalitzada i hem donat importància als idiomes i a l’intercanvi amb alumnes d’altres països (Projecte Comenius). Quan encara no estava permès (anys 70)  es van fer classes de Català en horaris  extraescolars.

 

La Ciència i la Tecnologia sempre han estat eixos cabdals a la nostra escola i vam ser pioners en implantar la Informàtica a l’aula a totes les edats. Pensem que actualment el nivell que el centre ha adquirit en el terreny tecnològic és notable, la qual cosa ens ha permès enfrontar-nos amb èxit als reptes que ens ha deparat la pandèmia.
Sempre hem defensat com a molt necessària la relació entre escola i societat i des dels primers anys hem fet tot el possible per obrir-nos a l’exterior i a obrir les portes a la gent de l’entorn. L’escola ha col·laborat i col·labora en tot tipus d’activitats culturals, socials educatives i filantròpiques del barri, la ciutat i el país. Volem destacar que des dels anys 90 col·labora estretament amb el centre ALPI, per a persones amb discapacitats.

 

Des de 1968 alumnes i professors han editat periòdicament una revista escolar, TORXA, que ha estat una font d’aprenentatge i una experiència enriquidora per a tots aquells que han participat en la seva confecció.
De bon principi el centre va voler remarcar la importància de la vessant artística en el terreny educatiu. I les petites actuacions de finals de curs a les aules han desembocat en un Festival anual multitudinari, que ha passat per molts escenaris,  que des de fa anys es celebra a La Farga i constitueix un esdeveniment remarcable. El Grup de Teatre FAX, fundat a  mitjans dels 70, ha estat també un viver d’actrius i actors i també tècnics, ha permès representar desenes d’obres i ha servit per potenciar l’amor al teatre i la creativitat a centenars d’alumnes.

 

L’any 2014 la gran família de FAX va poder celebrar el mig segle de vida de l’escola i ho va fer amb una sèrie d’actes i trobades que van convocar milers d’exalumnes, pares, familiars, professors, amics, autoritats i gent diversa. Precisament durant la celebració de l’efemèride al llarg del curs ens va permetre constatar el grau de compenetració entre la nostra escola, el barri i la ciutat. I esperem que així sigui per molts anys.

 

Finalment volem manifestar que Centre Educatiu Fax, ja des de la seva creació ha intentat fer una síntesi entre modernitat i tradició. Hem tractat d’adaptar les metodologies i eines pedagògiques modernes contrastades i combinar-les amb la tradició pedagògica més efectiva, d’acord amb el nostre ideari educatiu que entén l’educació com “el procés de perfeccionament que porta l’infant a esdevenir una persona lliure i responsable, mitjançant el desenvolupament integral de la seva personalitat”.


Si algú té interès en aprofundir en la història del Centre us recomanem el llibre:
FAX, mig segle educant, editat el 2014. Autor: Joan Pallarès Pujol

Joan Pallarès Pujol
Ha estat mestre i subdirector del centre durant 50 anys.