Vikipèdia en català EDU365.cat Página web de la Xarxa Telemàtica de Catalunya CURS 20/21  
 

Centre Educatiu FAX

Centre concertat amb el Dep. d'Educació de la Generalitat de Catalunya

esc-cefax@xtec.cat

Av. Can Serra, 105
Tel. 93 438 61 04
C/ Amapolas 48-50
Tel. 93 438 20 78
08906-L'Hospitalet de Llob. (Barcelona)
El contingut d'aquest web està en procés de renovació i no tots els temes tenen l'enllaç actiu. Disculpeu.
  Inici C. E. FAX Etapes Serveis Actualitat Activitats Recursos Contacte  
 
  • Fotografies
  • Cursos ant.
  • Infantil
  • Primària
  • ESO
  • Gab.Psicop
  • Menjador
  • Clickedu
  • Notícies
  • COVID-19
  • Preinscrip.
  • Famílies
  • Ciències
  • Socials
  • Fis. i Qui.
  • Consulta
  • Telèfons
  • Correu
  • Codi
 

 

Educació Infantil

 

Al llarg de l’etapa d’Educació Infantil els nens i les nenes van desenvolupant les seves capacitats cognitives, psicomotores, d’equilibri personal, de relació interpersonal  i d’integració social en un ambient lúdic.
Seguim una metodologia activa i vivencial, les mestres som el fil conductor proposant i organitzant experiències concretes, basant-nos sempre en els interessos dels nostres alumnes i fomentant la seva participació activament.

Afavorim les activitats manipulatives i experimentals basades en l’observació directa, motivant l’interès, la iniciativa i l’espontaneïtat dels nostres alumnes.

Treballem de forma globalitzada en l’organització dels continguts, tenint en compte que els nens i les nenes tenen la seva primera relació amb l’entorn mitjançant la manipulació i la percepció global.

La nostra metodologia dona molta importància al joc afavorint la socialització i motivant l’aprenentatge cooperatiu que en aquesta etapa afavoreixen actituds de respecte, col·laboració, valors...

Organitzem l'activitat en totes les 'arees d'aprenentatge de forma lúdica adreçada a l'adquisició de capacitats i estartègies dels nostres alumnes.

Considerem l’infant com a subjecte del seu propi aprenentatge. Les mestres som impulsores i orientadores dels alumnes de manera que tots arribin a adquirir un aprenentatge significatiu que els hi permetin establir relacions entre les seves experiències i coneixements previs i els nous continguts d’ensenyament.

Tenim molt en compte els diferents ritmes de maduració i estils d’aprenentatge  dels nostres alumnes, basant-nos en els seus interessos assegurant-nos que tots van desenvolupant, sense dificultats, les seves potencialitats.

L’avaluació és contínua, global i formativa, per adequar i millorar la nostra pràctica docent i crear les condicions òptimes per aconseguir el desenvolupament integral dels nostres alumnes.

Els principis metodològics de la nostra escola es basen en el benestar i l’aprenentatge de l’alumne en un entorn acollidor i de confiança:

  • ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
  • APRENENTATGE SIGNIFICATIU: Motivació
  • ENFOCAMENT GLOBALITZADOR: Cohesió de grup per un bon aprenentatge cooperatiu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Els entorns d’aprenentatge es basen en els següents eixos principals per desenvolupar les diferents competències:

  • Comunicar-nos
  • Tenir curiositat, descobrir, experimentar.
  • Entendre el món que ens envolta.
  • Progressar en el moviment i el domini del cos.
  • Anar creixent en autonomia i autoestima.
  • Créixer en els afectes i en les relacions.
  • Ser creatius.


 

Es realitzen a partir de les ÀREES D’EXPERIÈNCIA  i  els TALLERS.

Les Àrees d’experiència o d’aprenentatge agrupen els continguts en unitats de significació.

  • Descoberta de l’entorn
  • Descoberta d’un mateix i dels altres
  • Comunicació i llenguatge

 

IMG_0002.JPG

MÈTODE DE LECTURA PROPI

La lectura i l’escriptura són els eixos vertebradors de l’aprenentatge. Ja des de P3, amb el mètode fonètic propi “Letraviva” s’inicia la lectura en castellà i a mesura que van assimilant els sons es va treballant la lectura en català. És un mètode que evita la dislèxia ja que la relació so-grafia es fa d’una manera sostinguda i repetitiva. S’aprèn a llegir amb fluïdesa i sense esforç. Els alumnes, quan acaben l’Ed. Infantil, són capaços de llegir i escriure correctament tant en català com en castellà.

 

letraviva1portada-001.jpg

ELS TALLERS

Els tallers són una forma d’organització que permeten desenvolupar les activitats d’una forma motivadora, i requereixen de l’infant una actitud de cooperació, responsabilitat i respecte per les normes facilitant l’aprenentatge. Aquests tallers es duen a terme en grups reduïts. El desdoblament permet que l’atenció a l’alumne es pugui personalitzar, incrementant l’atenció a la diversitat.

Fem diferents tipus de TALLERS: Llenguatge verbal, Llenguatge matemàtic, Llenguatge musical, Llenguatge d’expressió corporal (psicomotricitat), Arts plàstiques, tallers de contes i Tallers de Robòtica i Ipads.

IMG_0008.JPG

 

RACONS


El joc és l’activitat per excel·lència de l’infant, és una activitat natural. L’organització de l’aula en racons permet posar en pràctica actituds de col·laboració, de respecte, així com l’ús diversificat del llenguatge, la lliure distribució de rols, la planificació compartida de l’acció i el respecte per unes normes mínimes.
En el joc simbòlic els objectes, les accions i les situacions representen, adquireixen diferents significats que permeten als infants desenvolupar-se a nivell afectiu, motriu, cognitiu, social i comunicatiu.


DSC02239.JPG

 

 

 

 

IMG_0013.JPG

AMBIENTS D’APRENENTATGE


Actualment ens trobem en un moment de canvis en què s’estan perfilant els reptes que haurem d’afrontar durant les properes dècades, com ara els plantejats per la globalització, la crisi mediambiental, la hipercomunicació o la revolució tecnològica.
En aquest context es van obrint pas noves perspectives educatives que comparteixen la convicció d’un model pedagògic basat en la formació integral atenent globalment a totes les dimensions de les persones: la cognitiva, l’afectiva, la social...

f157144f57cc8e1796acc7f84df425b8.jpg

Així doncs calen noves pràctiques educatives que permetin dur a terme un aprenentatge globalitzat i significatiu, i cal introduir noves formes d’organització molt més flexibles.
Entre aquestes noves pràctiques es troben els Ambients d’Aprenentatge, que a la nostra escola incorporarem a partir del proper curs 2021-22.

8f6c3d9020b0a6d83fb2e23a54ac884c.jpg

Els ambients són diferents espais d’aprenentatge, de relació i comunicació on a partir d’una sèrie de propostes els infants poden actuar, observar, experimentar, construir, inventar, imaginar, compartir, relacionar-se, emocionar-se i interactuar amb els altres.
Les mestres d’infantil hem creat 4 espais que contenen materials, estímuls i activitats per desvetllar la curiositat dels petits de l’escola, per afavorir el desenvolupament del seu pensament i de la seva capacitat creadora i per impulsar el diàleg amb els altres expressant idees, interessos, necessitats i estats d’ànim.

0b9bde737dd413f83f5b3e773d726220.jpg

 

El dia en que tenen Ambients els nens i les nenes de l’escola trien al matí aquell ambient que volen visitar i a la tarda s’hi presenten.
El dia que tenen Ambients els nens i les nenes de l’escola trien al matí aquell ambient que volen visitar i a la tarda s’hi presenten.
Cadascú porta una insígnia identificadora de l’ambient. Després de l’acollida i de l’explicació del que s’hi pot fer i no, comencen la descoberta, el joc, el diàleg, la presa de decisions, rectificacions, experimentació, la creació...

 

9f3faa3a452e069667780b4a63774a59.jpg

L’autonomia dels nens i les nenes és molt important, tant com la interacció entre ells que poden ser de la mateixa edat, un any més gran o més petit. Als ambients donada la diversitat educativa del petit grup d’alumnes que hi conflueixen possibiliten un aprenentatge entre iguals, on tots i totes col·laboraran i compartiran experiències formatives. L’activitat acaba amb la recollida dels materials i una valoració en grup de l’experiència.
Una experiència activa que inclou, com un tot, emocions, sensacions i idees i relació amb els altres.
Experiències elaborades per adults però reconstruïdes pels nens i nenes tot esdevenint constructors del seu propi aprenentatge on l’error, el dubte, el replantejament no es consideri negatiu sinó passos previs per qualsevol aprenentatge valuós.

 

NOVES TECNOLOGIES


Robòtica educativa

Treballem des de ben petits la programació utilitzant els robots educatius “Bee-bot”, una abella robòtica programable capaç d’avançar a l’esquerra, a la dreta, endavant, enrere i girar.  Aquesta eina permet aprofundir en  el llenguatge direccional, girs, lateralitat i altres conceptes espacials bàsics.
Amb la robòtica educativa els alumnes desenvolupen les habilitats, les capacitats i les competències claus a través de la resolució de petits reptes on aprenen nous continguts escolars donant resposta a les noves demandes educatives del segle XXI.

DSC02183.JPG

 

Ipads

Les tauletes són eines didàctiques potentíssimes que completen  l’aprenentatge afavorint la competència digital i adaptant-se als diferents ritmes d’aprenentatge dels alumnes.
Les aplicacions són variades i responen a diferents continguts pedagògics aplicats al joc.

DSC02184.JPG

 

EDUCACIÓ EMOCIONAL

Les emocions són importants i per això les treballem a l’escola. Per aconseguir que un infant creixi, en tota la dimensió de la paraula, no n’hi ha prou amb l’adquisició de coneixements.
El projecte “Emociona-t”, guiat per la nostra psicòloga, que des de P3 fins a 4t ESO vam iniciar fa uns anys ja està molt arrelat a la nostra escola.

IMG_0079.JPG

Pretén afavorir el desenvolupament adequat de la personalitat i la socialització de l’alumnat per aconseguir un major benestar de la comunitat educativa. A més, potencia el treball sobre l’atenció i la concentració per millorar aquestes capacitats.
A l’Educació Infantil el racó de les emocions compta amb la “Violeta”, una nina que té els braços molt llargs per abraçar i consolar quan ho necessiten.

IMG_0049.JPG