Tornar-hi                Pàgina Anterior

Pàgina Següent

 REIS ROMANS

Després del fundador de Roma apareix el rei Numa que organitza els primers cultes religiosos i institueix el primer calendari. El segon rei va ser Tul·lus Hostili, aquest rei destrueix Alba Longa per donar-li supremacia a Roma. El tercer rei va ser Anc Marci que estén el territori de Roma fins el mar i construeix el port d'Òstia. De mica en mica Roma es va fen gran i crea una federació del Septimontium (és la unió d'estats però cadascuna amb les seves lleis pròpies) perquè són les set muntanyes. El fet de formar la federació del Septimontium reforça la posició de Roma davant la civilització etrusca que són els veïns dels romans els que s'estableixen a l'altra banda del riu Tiber que amenaça a Roma constantment. Els etruscos van annaccionar la regió del Laci i a Roma es van succeir tres reis etruscos. Tarquini l'Antic, Servi Tul·li que és el gran reformador de la ciutat romana, organitza la ciutat romana com si fos etrusca, Tarquini el Superb. Aquest rei és destronat per la noblesa romana (els patricis) i recolzats pel poble (els plebeus) per tant amb Tarquini el Superb s'acaba la monarquia i s'inicia la república que es du a terme en els anys 509-31 a. C. Amb la república els romans desenvolupen institucions pròpies: el Senat i les magistratures per tal de no tenir el poder personal. El Senat i l'Assemblea va quedar amb mans de l'oligarquia patrícia (el poder d'uns quants, 3 o 4 nobles), van substituir el sistema monàrquic vitalici que era hereditari per un govern de dos magistrats que aquests magistrats s'anomenaven cónsols, aquests cónsols eren elegits per l'Assamblea de la ciutat, i aquesta Assamblea de la ciutat estaba controlada pels patricis.

Davant d'això els plebs començen a reaccionar davant dels patricis i obligen a què s'institueixi el magistrat dels plebeus que són anomenats Tribuns (és el que ara anomenen conseller o ministre). Els plebeus tenien una Assamblea pròpia que s'anomena el Concili de la plebs. Durant dos segles i mig es van anar igualan els drets entre els partricis i els plebeus i es va establir la república.

El lema de la república romana és SPQR senatus populusque romanus (el senat i el poble romà) que evidencia el equilibri entre els patricis i els plebeus.

                                             

                                        Tornar-hi                Pàgina Anterior

Pàgina Següent