Educaplus.org: Cinemàtica: Moviment de caiguda lliure
Caiguda lliure

Se l'anomena caiguda lliure al moviment que es deu únicament a la influència de la gravetat.

·         Tots els cossos amb aquest tipus de moviment tenen una acceleració dirigit cap avall el valor de la qual depèn del lloc en què es trobin. A la Terra aquest valor és d'aproximadament 9,8 m/s², és a dir que els cossos deixats en caiguda lliure augmenten la seva velocitat (cap avall) en 9,8 m/s cada segon .

·         En la caiguda lliure no es té en compte la resistència de l'aire.

L'acceleració a què es veu sotmès un cos en caiguda lliure és tan important en la Física que rep el nom especial d'acceleració de la gravetat i es representa mitjançant la lletra g.

Lloc g (m/s²)  

Hem dit abans que l'acceleració d'un cos en caiguda lliure depenia del lloc en què es trobés. A l'esquerra tens alguns valors aproximats de g en diferents llocs del nostre Sistema Solar.

Per fer més còmodes els càlculs de classe solem utilitzar per a l'acceleració de la gravetat a la Terra el valor aproximat de 10 m/s² en comptes de 9,8 m/s², que seria més correcte
Mercuri 2,8
Venus 8,9
Terra 9,8
Mart 3,7
Júpiter 22,9
Saturn 9,1
Urà 7,8
Neptú 11,0
Lluna 1,6

En el gràfic i a la taula es pot veure la posició d'un cos en caiguda lliure a intervals regulars d'1 segon.

Per realitzar els càlculs s'ha utilitzat el valor g = 10 m/s².

Observa que la distància recorreguda en cada interval és cada cop major i això és un signe inequívoc de què la velocitat va augmentant cap avall
 
temps (s)   0     1     2     3     4     5     6     7  
posició (m) 0 -5 -20 -45 -80 -125 -180 -245

Ara és un bon moment per repassar les pàgines que es refereixen a la interpretació de les gràfiques e-t i v-t i recordar el que hem après sobre elles.

Ja hem vist que les gràfiques posició-temps i velocitat-temps poden proporcionar-nos molta informació sobre les característiques d'un moviment.

Per a la caiguda lliure, la gràfica posició temps té l'aparença següent:

Recorda que en les gràfiques posició-temps, una corba indicava l'existència d'acceleració.

El pendent cada cop més negativa ens indica que la velocitat del cos és cada cop més negativa, és a dir cada cop major però dirigit cap avall. Això significa que el moviment es va fent més ràpid a mesura que transcorre el temps.

Observa la gràfica v-t de la dreta que correspon a un moviment de caiguda lliure.

La seva forma recta ens indica que l'acceleració és constant, és a dir que la variació de la velocitat en intervals regulars de temps és constant.

temps (s)   0   1 2 3 4 5
velocitat (m/s)   0    -10   -20   -30   -40   -50 

El pendent negatiu ens indica que l'acceleració és negativa. A la taula anterior podem veure que la variació de la velocitat a intervals d'un segon és sempre la mateixa (-10 m/s). Això vol dir que l'acceleració per a qualsevol dels intervals de temps és:

g = -10 m/s / 1s = -10 m/s/s = -10 m/s²

Equacions per a la caiguda lliure

Recorda les equacions generals del moviment:

e = vo·t + ½·a·t²
vf = vo + a·t

Podem adaptar aquestes equacions per al moviment de caiguda lliure. Si suposem que deixem caure un cos (en comptes de llançar-ho), llavors la seva velocitat inicial serà zero i per tant el primer sumand de cadascuna de les equacions anteriors també serà zero, i podem eliminar-los:

e = ½·a·t²
vf = a·t

D'altra banda, en una caiguda lliure la posició que ocupa el cos en un instant és precisament la seva altura h en aquest moment.

Com hem quedat a anomenar g a l'acceleració que experimenta un cos en caiguda lliure, podem expressar les equacions així:

  h = ½·g·t²
vf = g·t

Una contradicció?

Si has estudiat amb atenció aquesta pàgina, estaràs sorprès perquè hem començat dient que l'acceleració de la gravetat té un valor a la Terra de 10 m/s² i, no obstant això, en realitzar l'estudi gràfic hem arribat a la conclusió que es tractava d'un valor negatiu: -10 m/s².

Recorda que totes les observacions que fem sobre les característiques d'un moviment depenen del sistema de referència elegit (generalment la Terra).

A vegades ens interessa canviar el nostre sistema de referència per expressar les dades amb major comoditat

En el cas de la caiguda lliure, sembla lògic situar el sistema de referència en la posició inicial del cos per mesurar l'allunyament que experimenta i assignar valors positius a les distàncies recorregut cap avall.

temps (s)   0     1     2     3     4     5     6     7  
posició (m) 0 5 20 45 80 125 180 245

Això significa que ara estem considerant sentit positiu cap avall i sentit negatiu cap amunt, per la qual cosa la gràfica posició-temps seria com l'anterior.

De la nova gràfica posició-temps deduïm que ara la velocitat és positiva (cap avall) i cada cop major perquè el pendent és positiva i cada cop major.

El valor que obtenim ara per a g és +10 m/s², però no es tracta d'una contradicció.

Recorda que hi ha un conveni per interpretar quin sentit té l'acceleració:

Si el mòbil està disminuint la seva rapidesa (està frenant), llavors la seva acceleració va en el sentit contrari al moviment.

Si el mòbil augmenta la seva rapidesa, l'acceleració té el mateix sentit que la velocitat.

Si apliquem aquest conveni ens adonem que el sentit de g no ha canviat: continua sent cap avall.

El següent applet simula la caiguda lliure d'un cos en diferents condicions de gravetat i dibuixa les gràfiques v-t que corresponen al nostre nou sistema de referència. Es tracta d'un cos que porta enganxada una tira de paper sobre la qual un dispositiu realitza marques a intervals regulars de temps:

Hauràs observat en treballar amb l'applet que les gràfiques v-t canvien en modificar els valors de g però no ocorre el mateix si variem la massa del cos.

Potser això et sembli estrany però no oblidis que només diem caiguda lliure al moviment que únicament està influït per la gravetat.

Si tinguéssim en compte la resistència de l'aire, sí que tindrien importància la massa i la forma del cos, però no es tractaria d'una caiguda lliure.

Per cert, sabries determinar l'escala utilitzada en l'applet per al temps i la velocitat?

Pujar en caiguda lliure?

Doncs sí!

Si llancem un cos verticalment cap amunt, arribarà una altura màxima i després caurà. Tant la fase de pujada com la de baixada són de caiguda lliure perquè així anomenem als moviments que només depenen de la gravetat.

Mentre el cos va cap amunt, la seva rapidesa disminueix i per tant la gravetat estarà dirigida en sentit contrari, és a dir cap avall.

Vegem un exemple:

Suposa que estem a la Lluna i llancem un cos verticalment cap amunt amb una rapidesa de 30 m/s, quina altura màxima aconseguirà?

En trobar-nos a la Lluna, utilitzarem el valor de g que apareix a la taula. Com la rapidesa del moviment anirà disminuint fins a fer-se zero en el punt d'altura màxima, la gravetat serà de sentit contrari al de la velocitat. Així, el valor de la gravetat que hem d'utilitzar és g = -1,6 m/s².

La velocitat final és zero ja que és la velocitat que té el cos quan aconsegueix la seva altura màxima, i aquest instant és el final del nostre estudi (no ens pregunten el que ocorre després d'aquest moment)

 

Esquema:

Dades:

Cerquem:

 vo = +20 m/s 

vf = 0 m/s

g = -1,6 m/s²

h = ?

Per calcular l'altura hem d'utilitzar l'equació:

h = vo·t + ½·g·t²
però necessitem saber, prèviament, el temps en què s'aconseguirà l'altura màxima, per al que utilitzarem l'equació:

vf = vo + g·t

0 = 20 m/s + (-1,6) m/s²·t

-20 m/s = -1,6 m/s²·t

t = (-20 m/s)/(-1,6 m/s²) = 12,5 s

Ja podem calcular l'altura:

h = vo·t + ½·g·t²

h = 20 m/s·12,5 s + 0,5·(-1,6 m/s²)·(12,5 s)²

h = 250 m - 125 m = 125 m

Aquest resultat no és exagerat ja que hem fet els càlculs per a la Luna, on la gravetat és unes sis vegades menor que a la Terra.

Sabries calcular, basant-te en aquesta aproximació, l'altura que hagués aconseguit a la Terra?

Página anterior 


© 2004, www.educaplus.org